01
Aug

Модерна градба на музејот на уметност, архитеткура и технологија во Лисабон – “MAAT”

MAAT е музеј кој допира до луѓето. Се наоѓа на брегот на реката Тагус во Белем округот на Лисабон, место од каде што тргнаа големите истражувачи на Португалија. Нудејќи нова врска на реката и поширокиот свет, оваа моќна и нискостеблеста градба ги поврзува современата уметност, архитектурата и технологијата.

AL_A_MAAT©Francisco_Nogueira__01

AL_A_MAAT©Francisco_Nogueira__04

Поврзувајќи ги структурата и пејзажот, објектот е дизајниран да им овозможи на посетителите да шетаат, под и низ зградата, на кровот, кој е нежно изразен лак – една од најстарите форми во западната архитектура.

AL_A_MAAT©Francisco_Nogueira__03

AL_A_MAAT©Hufton_Crow_N85

Oval_Gallery_MAAT©Fernando_Guerra_3

Покривот се претвара во надворешна просторија, физичко и концептуално поврзување на реката со срцето на Лисабон, каде посетителите може да се свртат од реката и да уживаат во градскиот пејзаж.

AL_A_MAAT©Francisco_Nogueira__02

AL_A_MAAT©Hufton_Crow_N87

Под кровот, се наоѓаат просториите за изложба кои се меѓуповрзани.

AL_A_MAAT©Francisco_Nogueira__05

Граден според богатата Португалска традиција на керамика, тродимензионалните застаклени плочки го ставаат акцентот на фасадата на која се приказува водата, светло и сенка. Кровот што виси создава пријатна сенка и се користи да ја одбие сонцевата светлина од водата директно во зградата.

AL_A_MAAT©Hufton_Crow_09

AL_A_MAAT©Hufton_Crow_07

AL_A_MAAT©Hufton_Crow_13

AL_A_MAAT©Hufton_Crow_11