21
Aug

Совршен спој на природа и архитектура – Куќа 28

Просториите за живеење во оваа куќа во близина на Бразилија, се групирани во неповрзани единици застаклени по целата висина, меѓу кои се сместени градини.

house-28-in-brasilia-equipe-lamas-architecture-residential-brazil_dezeen_2364_col_17

Куќата 28 била дизајнирана од страна на локалниот архитект Самуел Ламас, за семејство кое бара дом, кој ќе може да им понуди поврзаност со природата, во област одалечена на само 10 минути од главниот град на Бразил. Сместена на плац од 7000 метри квадратни, 850 метри квадратната куќа е обиколена со растенија и дрва кои формираат дел сличен на Бразилската савана.

house-28-in-brasilia-equipe-lamas-architecture-residential-brazil_dezeen_2364_col_2

house-28-in-brasilia-equipe-lamas-architecture-residential-brazil_dezeen_2364_col_0

house-28-in-brasilia-equipe-lamas-architecture-residential-brazil_dezeen_2364_col_5

Дизајнот на куќата е таков да ги прави луѓето, кои престојуваат во неа, да се чуствуваат поврзани со природата. Ова е постигнато со растенијата, вообичаени за тој предел, насадени помеѓу изградените објекти.

house-28-in-brasilia-equipe-lamas-architecture-residential-brazil_dezeen_2364_col_1

house-28-in-brasilia-equipe-lamas-architecture-residential-brazil_dezeen_2364_col_18

Просториите за живеење и спалните соби се помешани наоколу и сите имаат различна височина на таванот, во зависност од тоа за што е наменета собата.

„Различни гледишта се откриваат шетајќи низ куќата“, вели Ламас. „Собите имаат различна височина кои ја потврдуваат просторната хиерархија“.

house-28-in-brasilia-equipe-lamas-architecture-residential-brazil_dezeen_2364_col_4

house-28-in-brasilia-equipe-lamas-architecture-residential-brazil_dezeen_2364_col_3

house-28-in-brasilia-equipe-lamas-architecture-residential-brazil_dezeen_2364_col_7

house-28-in-brasilia-equipe-lamas-architecture-residential-brazil_dezeen_2364_col_6

Прозорите со дрвени рамки и отворите доминираат, како би се создало визуелно поврзување помеѓу собите и надворешниот простор.

„Големите рамки од прозорите се поставени во правец исток-запад, додека ѕидовите север-југ“, вели Ламас. „Ваквата ориентација ја прави надворешната природна светлина драматична за време на зајдисонце и изгрејсонце распространета низ целата куќа“.

house-28-in-brasilia-equipe-lamas-architecture-residential-brazil_dezeen_2364_col_9

house-28-in-brasilia-equipe-lamas-architecture-residential-brazil_dezeen_2364_col_12

house-28-in-brasilia-equipe-lamas-architecture-residential-brazil_dezeen_2364_col_11

house-28-in-brasilia-equipe-lamas-architecture-residential-brazil_dezeen_2364_col_15

Трите спални соби се сместени на источниот крај на едно одвоено крило од куќата, како би имале собите приватност. Од овие соби се излегува на мали балкони покриени со лазечки растенија.

Внатрешните и надворешните ѕидови се направени со груб полимер малтер како би им дал црвеникава нијанса, каква што е локалната почва. Ѕидовите се надополнети со подни плочки во слична боја, која ѝ дава една убава компактност на куќата.

house-28-in-brasilia-equipe-lamas-architecture-residential-brazil_dezeen_2364_col_21

Ходникот, трпезаријата и кујната се покриени со шарени плочки кои вметнуваат боја и раздвиженост во просториите, во кои не би било практично да се стави тепих или черга.

house-28-in-brasilia-equipe-lamas-architecture-residential-brazil_dezeen_2364_col_13

Во дневната соба се поставени стаклени врати кои се отвараат кон базенот на балконот.

Плочките на подот и дрвениот ѕид продолжуваат и надвор, како би се задржал континуитетот помеѓу внатрешниот и надворешниот дел.

цовер

house-28-in-brasilia-equipe-lamas-architecture-residential-brazil_dezeen_2364_col_10

house-28-in-brasilia-equipe-lamas-architecture-residential-brazil_dezeen_2364_col_22