23
Aug

Неколку идеи како да го декорирате вашиот дневен простор

Дневниот простор е често првата соба која гостите ја здогледуваат при влегување во вашиот дом. Гледајќи ја оваа соба, добиваат одреден впечаток за целиот ваш стан. Вашиот дневен простор е место за забава со пријателите и релаксирање со семејството, поради што нејзиниот дизајн треба да го покажува истото.

За да се направи просторот во дневната физички поголем, може да се искористат неколку декоративни идеи кои нема да ве чинат многу, а ќе го постигнат посакуваниот ефект. Еве неколку такви идеи.

Фокусирајте се на подот

Подот зазема голем простор и затоа е еден од најважните елементи во дневната соба. Користете еден материјал, како дрво, за сите простории во домот кои се поврзани со дневната како би се проширил просторот и би се создала една убава целина. Користете мебел и комоди со ногарки, за подот природно да продолжува под нив.

flowing-dark-hardwoods

Искористете ги ѕидовите

Местото каде што ѕидот се соединува со подот ја дефинира големината на собата и физички и визуелно. Не можете да ја промените локацијата на ѕидовите, но можете да искористите декор што ќе ја истакнува висината на ѕидовите и ќе ја направи собата да изгледа поголема. За да го постигнете ова можете да закачите завеси со должина до подот или високи полици за книги.

multicolored-walls-and-light-hardwoods

Организирајте го мебелот

Непреченото движење во една соба е добар знак дека просторот е голем. Организирајте го мебелот да можат луѓето да се движат наоколу непречено. Испланирајте каде највеќе би можеле да се движат и наместете го мебелот така да можат да ги користат тие патишта слободно. Исто така, испланирајте да има доволно простор да може да се изведуваат секојдневни обврски како, отворање и затворање прозори.

hardwoods-and-distinct-living-areas

large-white-rug-and-colorful-furniture

Додадете фокусна точка

Ставете акцент на некоја фокусна точка како би се одвлекло вниманието на луѓето од големината на собата. Фокус може да биде некој карактеристичен ѕид, или пак едно парче мебел кое е контрастно на ѕидовите. Исто така може да се стави некој елемент чиј стил е поразличен од другиот декор во собата. На пример, ако повеќето елементи се традиционални, пробајте со нешто авангардно, како модерно уметничко дело.

patterned-walls-colored-furniture

red-couch-light-floors

Употребете огледала кои ќе рефлектираат светлина

Огледалата рефлектираат светлина и ги прават ѕидовите да изгледаат подалеку, што ја прави и самата соба визуелно поголема. Поставете ги пред вашиот омилен декор, како цвеќиња или скапи завеси, да рефлектираат убавина, пријатна за око. Можете да поставите огледало на подот или да искористите група на мали огледала закачени на ѕид.

mirror-above-simple-seating-area