27
Sep

Концертната сала „Harpa“ – архитектонско ремек дело

Во Рејкјавик, Исланд, сместена помеѓу копно и море, стои една градба со стаклена фасада која ги рефлектира небото и пристаништето. Запознајте ја концертната сала „Harpa“.

8719919539_8f14e8981c_b

Концертната сала „Harpa“ се наоѓа на место од кое има јасен поглед кон морето и планините кои го опкружуваат Рејкјавик. На простор од 28.000 метри кватратни, ова градба располага со четири сали и простор позади нив, кој е составен од канцеларии, сали за проби и соблекувални. Трите сали се наоѓаат една до друга, додека четвртата е повеќенаменска и се наоѓа на четвртиот спрат од зградата.

Harpa

Салите имаат облик на планински масив и создаваат контраст на експресивната и отворена фасада. Најголемата од четирите сали во зградата, главната концертна сала, има црвен и топол ентериер.

HARPA_slide_1

large_1467201451

„Harpa“ е дел од проектот за развој на Рејкјавик, поточно источното пристаниште во градот. Главна цел на проектот е да се заживее оваа област од градот и да се направи подобра поврзаност помеѓу центарот и пристаништето. Оваа градба со својот визуелен изглед, ги привлекува посетителите во оваа изолирана локација. Фасадата со светлечките ефекти создава совршен контраст на тесните и темни улички од остатокот од градот.

Изработена од стакло и челик, зградата се појавува во калеидоскопска игра на бои, рефлектирана во повеќе од 1.000 квази тули на јужната страна од фасадата. Со цел да се реализираат овие идеи, тимот пред почетокот на градбата користел три-димензионални компјутерски модели, разни техники за дигитална визуелизација и макети.

Harpa-Concert-Hall-and-Conference-Centre

D869_71_254_1200

Светлото и транспарентноста се клучните елементи на зградата. Кристалната структура на фасадата, ја собира светлината и ја рефлектира. Како се менува аголот од кој гледаме накај фасадата, така се менува и нејзиниот израз, а зградата се појавува во различни комбинации на бои.

Ken Lee -1

5ac5fa4f1d6342e8acce9b59444d3111

b64001c5f35309f163328166dddd3dd7

498.028

harpa-large