18
Oct

Каква тајна се крие во најпознатите архитектонски градби?

Овие споменици и туристички атракции дневно ги посетуваат туристи од целиот свет. Сепак многу од нив не знаат што е сместено во внатрешноста на познатите градби.

Некои од најпознатите архитектонски чуда и градби на светот кријат бизарни и чудни тајни. Можеме да ги набљудуваме овие градби, а да не ни претпоставиме што се крие во нив. Овие импресивни зданија не се ништо друго освен гробници.

Таџ Махал

Една од најпознатите палати на светот, е всушност поклон од индијскиот господар за неговата сопруга, која се викала Таџ. Во оваа прекрасна градба се погребани и Таџ и нејзиниот сопруг.

Taj-Mahal-Agra-India

Пирамидите во Гиза

Општо познато е дека пирамидите во Гиза се изградени како гробници за египетските фараони. Цела пирамида за само еден фараон. Прилично импресивно, нели?

giza-plateau-pyramids.ngsversion.1485215491918.adapt.1900.1

Хумајунова гробница

Уште една гробница во Индија е туристичка атракција, а во неа е погребан господарот Хумајун, со членовите на неговата гробница.

Humayuns-Tomb-Photo

Аниткабир

Овде е погребан Мустафа Ататурк, основачот и таткото на Турската држава.

1

Вестминстерска палата

Оваа катедрала е вечен дом на многу великани од светот на книжевноста. Вилијам Блејк, Лорд Бајрон, Чарлс Дикенс, Радјард Киплинг, сестрите Бронте и Џејн Остин почиваат тука.

westminster-abbey

Пантеон

Оваа славна градба прво бил храм посветен на боговите, но од време на ренесансата се користи како црква и гробница. Овде се погребани два италијански крала, сликарот Рафаел и уште неколку великани.

01-rome.pantheon.outside-1024x683

Базиликата Свети Петар

Се наоѓа во срцето на Ватикан и тука лежат моштите на Свети Петар, како и на 91 папа. Градбата била завршена во 1626 година.

1200px-Basilica_di_San_Pietro_in_Vaticano_September_2015-1a